Světy J. R. R. Tolkiena

Život je příliš krátký na to, abyste četli špatné knihy.

Světy J. R. R. Tolkiena

Místa, která inspirovala Středozem

Nová kniha znalce Tolkienova díla Johna Gartha zkoumá místa, která inspirovala autora Pána prstenů k vytvoření smyšlených končin a dalších motivů jeho Středozemě.
Garthův výklad doprovází více než sto ilustrací, mezi nimiž nechybí vlastní Tolkienovy kresby a malby, příspěvky dalších umělců, archivní snímky, mapy a působivé fotografie z nejnovější doby. Místa, jež se Tolkienovi stala pramenem bohaté inspirace, se nacházejí po celé Velké Británii – zejména v jeho milovaných West Midlands a v Oxfordu, ale i v zámoří na všech světových stranách. Autor v knize identifikuje předobrazy Hobitína, elfské Roklinky, Třpytivých jeskyní v Helmově žlebu a mnoha dalších zásadních bodů na mapě Středozemě od hor a lesů až po řeky, jezera a pobřeží.
Světy J. R. R. Tolkiena jsou uspořádány tematicky a nabízejí bohatě ilustrovaného průvodce životem a imaginací jednoho z nejoblíbenějších světových autorů, zkoumají vztahy mezi reálným světem a světem fantazie a podněcují každého, kdo by chtěl kráčet v Tolkienových šlépějích.

Autor: John Garth
Žánr: beletrie
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 208
Rozměr: 26 × 21 cm
ISBN: 978-80-257-3287-8

O autorovi

John Garth je autorem oceňované práce Tolkien and the Great War (Tolkien a Velká válka). Žije v Hampshiru, přednáší a vyučuje po celém světě, je pravidelným přispěvatelem významných médií a pracuje také jako konzultant a editor.