Samota

Život je příliš krátký na to, abyste četli špatné knihy.

Samota

Ve své nové knize se Guy Gilbert zamýšlí nad fenoménem samoty. Ta pro něj není omezena jen na fyzickou nepřítomnost jiných lidí v nejbližším okolí. Mluví i o pocitu osamělosti uprostřed davu, o vyloučení – ať už sociálním, nebo fyzickém, daném hendikepem –, o samotě starých lidí, o samotě po rozvodu nebo smrti blízkého člověka, o samotě chudých, cizinců či sebevrahů. Nabízí ovšem i cesty ze samoty skrze službu druhým, odpuštění, pokoru, sílu modlitby, a v neposlední řadě se obrací i na prarodiče, často trpící pocitem samoty, a ukazuje jim jejich výjimečný úkol v rámci rodiny a společnosti. Poslední kapitola je věnována tématu samoty kněží.
Guy Gilbert je známý francouzský kněz a vychovatel delikventní mládeže. V Portále vyšla celá řada jeho knih, naposled např. ŠtěstíČas žítRodinaVíraOdpuštěníSrdcem k srdci aj.

Autor: Guy Gilbert
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Portal
Počet stran: 112
Vazba: Brožovaná
Rozměr: 162 x 109 mm
ISBN: 978-80-262-1875-3

Guy Gilbert

Guy Gilbert (1935) je francouzský katolický kněz, vychovatel delikventní mládeže a autor spirituální literatury. Pochází z dělnické rodiny, měl 14 sourozenců. Působil v Alžírsku, po návratu do Paříže se jako kněz na ulici začal věnovat problematické mládeži na sídlištích. V roce 1974 koupil na venkově rozpadlou farmu, aby z ní vytvořil místo, kde by mohl se svým týmem pracovat s lidmi z okraje společnosti, propuštěnými mladistvými vězni, těmi, kteří tak dostávali novou šanci na zapojení do života. V roce 2005 ho francouzský prezident Jacques Chirac jmenoval rytířem Čestné legie. Guy Gilbert se celý život staral o pařížské násilníky, tuláky a výtržníky, hájil je a připomínal odpovědnost společnosti za jejich vyloučení. Díky své nezaměnitelné podobě a zkušenosti, jazyku lidí z ulice a do hloubky prožívanému životu podle evangelia, což vše vtěluje do svých knih, se stal široce uznávanou morální, duchovní i výchovnou autoritou. Jak říká: „Až na sobě jednou nebudu mít svoji koženou bundu, bude to znamenat, že jsem buď hodně nemocný, nebo už rovnou mrtvý.“