Sloužím Tajnému ohni

Život je příliš krátký na to, abyste četli špatné knihy.

Sloužím Tajnému ohni

Ačkoli se J. R. R. Tolkien se narodil 3. ledna roku 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu, dětství strávil v Anglii, kde rovněž absolvoval středoškolská a univerzitní studia. V roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury a po pěti letech se ve stejném oboru stal profesorem. Tolkienovými prvními publikacemi byly Slovník střední angličtiny (A Middle English Vocabulary, 1922) a kritické vydání středověké romance Sir Gawain a Zelený rytíř (Sir Gawain And The Green Knight, 1925). Čtenářský úspěch mu však přinesl až pohádkový příběh z fiktivní dávné Středozemě Hobit (The Hobbit, 1937, česky 1979). Po čtrnáctileté práci, započaté již před vydáním Hobita, dokončil koncem 40. let 20. století rozsáhlé, v dějové i myšlenkové složitosti i jazykové invenci nesrovnatelně bohatší pokračování v trilogii Pán prstenů (The Lord Of The Rings, 1954–1955, česky poprvé 1990–1992), jež vzbudila mohutnou vlnu zájmu zejména mezi západní mládeží ve druhé polovině 60. let 20. století a dočkala se nesčetných vydání v mnohamilionových nákladech. O osudech národů v Ardě a jejich historii a vzniku pojednává epos Silmarillion (The Silmarillion, 1977, česky 1992), který čtyři roky po autorově smrti připravil k vydání jeho syn Christopher. Tolkienův literární odkaz doplňuje řada odborných literárně-historických studií a série drobnějších literárních příběhů.
Kniha Sloužím Tajnému ohni je věnována osobnosti a dílu britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Autor vychází z nástinu jeho pohnuté životní pouti a seznamuje čtenáře s klíčovými vlivy a okolnostmi, které Tolkienovo dílo utvářely. Podrobně si všímá Tolkienových názorů na povahu jazyka a mýtu. Zabývá se otázkou, do jaké míry byl Tolkien ovlivněn katolickou vírou a tradicí. Pozorně sleduje jednotlivé vrstvy „teologie Středozemě“ a dospívá k hlavnímu tématu knihy, kterým je Tolkienovo osobité pojetí tvořivé fantazie. Podstatným rozměrem Tolkienovy tvůrčí metody je totiž pojetí fantazie jako nástroje vnímání. Tedy jako čidla, které ohledává skryté roviny skutečnosti a dokáže proniknout až k duchovním základům viditelného světa.

Autor: Pavel Hošek
Žánr: duchovní literatura
Rok vydání: 2020 (1. vydání)
Nakladatelství: Centrum pro studium demokracie a kultury
Počet stran: 192
Rozměr: 14,7 × 19 cm
ISBN: 978-80-7325-499-5

Pavel Hošek

Profesor religionistiky na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy se dlouhodobě věnuje literární tvorbě osobností, v jejichž díle je nějakým způsobem přítomen duchovní rozměr. Napsal knihy o C. S. Lewisovi, E. T. Setonovi a Jaroslavu Foglarovi, ve kterých sleduje spirituální a symbolické motivy vyjádřené ve slavných dílech těchto spisovatelů. Zároveň se zabývá otázkou, jak tito literáti rozumějí vlastní umělecké tvorbě, jak smýšlejí o působení díla na čtenáře a jak se u nich prolíná literární tvorba s duchovním vnímáním skutečnosti. Hoškovy portréty jednotlivých spisovatelů jsou založeny na důkladném studiu dostupných pramenů včetně korespondence a také na odborném rozhovoru mezi znalci jejich díla.