Kundera: Český život a doba

Život je příliš krátký na to, abyste četli špatné knihy.

Kundera: Český život a doba

Jan Novák, jenž je proslulý dosud svými povídkovými a románovými opusy, předstupuje nyní před čtenáře s žánrem literární biografie. Centrem jeho pozornosti je Milan Kundera, ve světě dnes asi nejznámější spisovatel s českými kořeny. Právě jeho „českému životu“ je věnován obsáhlý Novákův životopis, který ve čtyřech oddílech mapuje Kunderovo rodinné zázemí, autorovy básnické počátky ve znamení stalinismu padesátých let, prominentní působení v letech šedesátých a život v hledáčku Státní bezpečnosti před odchodem do exilu v první polovině sedmdesátých let minulého století, kdy Kundera už nesměl publikovat a na veřejnosti vystupoval pod pseudonymy.
Novák nepíše standardní vědeckou biografii, ale životopis přiznaně osobní, v jehož šťavnaté hovorové češtině lze bezpečně rozpoznat autora románů o Mašínech (Zatím dobrý) nebo povídek o Češích v Americe (Hic a kosa v Chicagu). Vychází ovšem z pečlivého studia archivních pramenů, dobových dokumentů, osobních svědectví a Kunderových publikovaných textů, které na stránkách jeho knihy ožívají ve výmluvných citacích stejně jako v pronikavých nebo lapidárních shrnutích.

Autor: Jan Novák
Žánr: literární biografie
Rok vydání: 2020 (1. vydání)
Nakladatelství: Argo / Paseka
Počet stran: 896
ISBN: 978-80-2573-215-1 (Argo), 978-80-7637-131-6 (Paseka)

Jan Novák

Jan Novák (* 1953) je přední český spisovatel, překladatel a dokumentarista. V roce 1969 emigroval s rodiči přes Rakousko do USA, žil v Chicagu, nyní je doma opět v Čechách. Jeho román Zatím dobrý (2004; Paseka – Argo 2011) byl v rámci ceny Magnesia Litera vyhlášen Knihou roku 2005. V nakladatelstvích Paseka a Argo rovněž vydal biografii Miloše Formana Co já vím? (2013) a rozhovor s Johnem Bokem Život mimo kategorie (2015). Společně s Jaromírem 99 debutoval na poli komiksu životopisným příběhem Zátopek.